Home Lamsvlees

Poll Dorset | Lamsvlees

Van alle soorten vlees heeft lamsvlees het meest een eigen karakter. Het heeft een zachte structuur en smaak, vol nuances. lamsvlees wordt soms verward met schapenvlees, dat vroeger vaak werd gegeten. Daardoor is bij sommigen het idee van een 'sterke' smaak blijven hangen. Maar lamsvlees is in het algemeen, en die van de Poll Dorset in het bijzonder, echt iets heel anders. Omdat lamsvlees jong vlees is, is het zacht, mild en fijn van structuur, waarbij het eigen karakter onmiskenbaar aanwezig blijft.  

Poll Dorset lamsvlees is een uniek stukje lamsvlees, het jaarrond beschikbaar en altijd zeer mals. De dieren worden met de grootste zorg verzorgd en ook de kwaliteit van het vlees zelf staat hoog in het vaandel.

Zuiglammeren worden geslacht bij 30-35 kilo levend gewicht (12-17 kilo geslacht gewicht). Ze zijn dan ongeveer 2,5 maanden oud.

Slachtlammeren worden geslacht bij ongeveer 40 kilo levend gewicht (18-25 kilo geslacht gewicht). Ze zijn dan ongeveer 3-4 maanden oud.

De Poll Dorset groeit zeer snel waardoor het vlees op jonge leeftijd topkwaliteit bereikt. Hierdoor is het vlees malser dan van andere rassen. In Engeland is de Poll Dorset het meest luxe vlees dat te verkrijgen is. Het ligt daarom ook als meest prominente ras, samen met Welsh Lamb, op de schappen bij Waitrose Supermarkets, de meest luxe supermarkt van Europa.

Het vlees van het lam is zowel geschikt om te grillen, te braden of te stoven. De edele stukken van het lam zijn de lamsbout en de lamskoteletjes en zijn uitstekend geschikt om te braden of te roosteren. De lamsschouder kan gebruikt worden om te braden. De lamsribbetjes zijn lekker om te stoven.

De bereiding van het lamsvlees kan op veel manieren. Lamsvlees is uitstekend te bereiden met allerlei kruiden zoals tijm, marjolein of oregano en mint. Het gebraden vlees is op zijn best als het saignant of rosé is. Lamsvlees wordt het beste geserveerd met rode wijn zoals een Bordeaux of een Bourgogne.



De snitten van het lam

 

                      
                 
 

A  Nek; wordt meestal in schijven afgesneden.

B  Voorbout; wordt in zijn geheel, of in schijven verwerkt. 
    Ook geschikt voor rollade.

C  Poten; worden meestal uitgebeend, maar kunnen ook als
    soepschenkel dienen.

D  Rug; voor koteletjes, zadeltjes en lambsrack.

E  Ribben; worden uitgebeend of klein gesneden.

F  Borstribben; worden meestal uitgebeend of klein 
    gesneden.

G  Buikvlees; voor gehakt en/of shoarma.

H  Achterbout; kan in zijn geheel of als schijven, lamslapjes
    of rollade verwerkt worden.

I   Poten; worden uitgebeend of als soepschenkel gebruikt.

Geïnteresseerd in recepten met lamsvlees? Kijk bijvoorbeeld op:
www.lamsvlees.nu

 

 Hoe herken je het bij de slager als het in de vitrine ligt?

Voor advies of informatie
Bel vrijblijvend

Geert Nouwen
06-19530330